Rabu, 16 Maret 2016

Tips Ayam Masak Merah Yang Paling Lezat

Saya memang suka mencuba resepi turun temurun atau resepi yang digunakan oleh mereka yang membandar atau resepi yang dipakai oleh tukang tukang Masak bagi peralatan majlis kahwin. Kerana yang pasti, resepinya ialah proven and tested recipe. Resepi Ayam Masak Merah yang berikut diambil atas blog Hamba Suzana yang dipelajari atas ayahnya yang merupakan seorang tukang Masak bagi peralatan kenduri pernah yang tersohor di kesultanan beliau. Dah lama resepi ini disalin, cuma belum ada suasana dan peluang yang cocok untuk dicuba sendiri dengan demikian lah tarikh ini.

Mendalam, sangat empuk resepi ayam masak merah dan pastinya ia dengan menjadi a keeper recipe untuk masakan Ayam Masak Merah saya di perihal masa pendahuluan. Bahan bakal yang dimanfaatkan pun sangat simple. Siap sesetengah resepi, menggunakan tomato puree yang agak muluk. Dan yang paling tidak best, ianya digunakan segelintir sahaja serta bakinya bahwa tak dipakai akan terbuang begitu sahaja. Saya pandang resepi yang ada tidak menggunakan gula namun saya mencampur sedikit gula bagi melengkapkan rasanya mengikut citarasa abdi.

Seronok memandang Dato Taat dan bani anak mencampur meratah Ayam masak Merah yang dihidangkan walaupun beta tidak menyervis nasi. Klik di SINI bagi entri perihal. Sebenarnya saya boleh jer menyediakan nasi minyak alias nasi tomato kerana segenap gandingan lauk sudah sepasang seperti gulai kambing di SINI, ayam Masak merah serta acar timun masak. Akan tetapi memikirkan persembahan petang, benar nasi bukan berapa pantas. Jadi abdi sediakan roti jala, nasi impit serta lemang sederajat ganti nasi.

6262184366283908402.jpg

Cara cara:

Panaskan minyak dalam bajan dan tumis bahan hirisan sampai rengsa. Kemudian masukkan bahan kisar dan kacau balau rata.

6262184386694899280.jpg

Robek tu masukkan cili kering yang dikisar dan sos cili. Tumis sampai berkeping-keping minyak.

Jika dah berkeping-keping minyak, masukkan ayam yang digoreng seperdua masak tadinya. Jika digoreng garing, Ayam akan sebagai liat. Dikacau rata dan biarkan sontak.

Kemudian masukkan air menjunjung banyak mana kuah yang disukai. Terjeblos tu masukkan santan bagi memekatkan kuah mengikut yang disukai.

Masukkan buah tomato dan gusar. Masak dengan demikian pecah minyak. Taburkan lumayan gula, bila suka. Bila rasa dah sebati, & warnapun dah cantik, bolehlah ditutup elektrik.


referensi:
http://firzani.com/resepi-ayam-masak-merah-kenduri-kahwin-rasa-sedap-khas-kelantan/
https://id.wikipedia.org/wiki/Makanan

Tidak ada komentar:

Posting Komentar