Saya
memang suka mencuba resepi turun temurun atau resepi yang digunakan
oleh mereka yang membandar atau resepi yang dipakai oleh tukang tukang
Masak bagi peralatan majlis kahwin. Kerana yang pasti, resepinya ialah
proven and tested recipe. Resepi Ayam Masak Merah yang berikut diambil
atas blog Hamba Suzana yang dipelajari atas ayahnya yang merupakan
seorang tukang Masak bagi peralatan kenduri pernah yang tersohor di
kesultanan beliau. Dah lama resepi ini disalin, cuma belum ada suasana
dan peluang yang cocok untuk dicuba sendiri dengan demikian lah tarikh
ini.
Mendalam, sangat empuk resepi ayam masak merah
dan pastinya ia dengan menjadi a keeper recipe untuk masakan Ayam Masak
Merah saya di perihal masa pendahuluan. Bahan bakal yang dimanfaatkan
pun sangat simple. Siap sesetengah resepi, menggunakan tomato puree yang
agak muluk. Dan yang paling tidak best, ianya digunakan segelintir
sahaja serta bakinya bahwa tak dipakai akan terbuang begitu sahaja. Saya
pandang resepi yang ada tidak menggunakan gula namun saya mencampur
sedikit gula bagi melengkapkan rasanya mengikut citarasa abdi.
Seronok memandang Dato Taat dan bani anak mencampur meratah Ayam
masak Merah yang dihidangkan walaupun beta tidak menyervis nasi. Klik
di SINI bagi entri perihal. Sebenarnya saya boleh jer menyediakan nasi
minyak alias nasi tomato kerana segenap gandingan lauk sudah sepasang
seperti gulai kambing di SINI, ayam Masak merah serta acar timun masak.
Akan tetapi memikirkan persembahan petang, benar nasi bukan berapa
pantas. Jadi abdi sediakan roti jala, nasi impit serta lemang sederajat
ganti nasi.
Cara cara:
Panaskan minyak dalam bajan dan tumis bahan hirisan sampai rengsa. Kemudian masukkan bahan kisar dan kacau balau rata.
Robek tu masukkan cili kering yang dikisar dan sos cili. Tumis sampai berkeping-keping minyak.
Jika dah berkeping-keping minyak, masukkan ayam yang digoreng
seperdua masak tadinya. Jika digoreng garing, Ayam akan sebagai liat.
Dikacau rata dan biarkan sontak.
Kemudian masukkan air menjunjung banyak mana kuah yang disukai.
Terjeblos tu masukkan santan bagi memekatkan kuah mengikut yang disukai.
Masukkan buah tomato dan gusar. Masak dengan demikian pecah
minyak. Taburkan lumayan gula, bila suka. Bila rasa dah sebati, &
warnapun dah cantik, bolehlah ditutup elektrik.
referensi:
http://firzani.com/resepi-ayam-masak-merah-kenduri-kahwin-rasa-sedap-khas-kelantan/
https://id.wikipedia.org/wiki/Makanan
Tidak ada komentar:
Posting Komentar